Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmwijzer.nl Onafhankelijk advies over alarmsystemen!
Alarmwijzer.nl

Kosten alarmsysteem

Wat precies de kosten zullen zijn voor een specifiek alarmsysteem, is niet direct vooraf vast te stellen. Dit hangt namelijk niet alleen af van de omvang van de installatie (hoeveel groepen, melders, alarmen, sensoren, enzovoort wil je precies?), maar ook van een eventueel abonnement met een alarmcentrale, de kosten voor het onderhoud, enzovoorts.

camera installatie

De prijsopbouw

Besluit je zelf een alarmsysteem te plaatsen dan betaal je uiteraard alleen de kosten voor de materialen. Wil je een professioneel bedrijf inhuren dan zal je voor hun services ook een gedeelte moeten betalen. De prijsopbouw in dat laatste geval bestaat in een gemiddelde situatie uit 65% aan materialen, 30% aan arbeidskosten voor de installatie en 5% aan voorrijkosten als deze worden gerekend. Door de installatie zelf te doen kun je dus 30% van de totaalprijs besparen. Je mist dan wel een professioneel oogpunt en neemt de verantwoordelijkheid voor het plaatsen van de componenten zelf.

De kosten voor de materialen

Het belangrijkste kostenaspect zijn de onderdelen. Het gaat dan om de sensoren, de detectoren, de alarmen, de knipperlichten, enzovoorts. Kortom: alle fysieke materialen. Vaak gaat het om erg kostbare materialen aangezien de materialen heel betrouwbaar moeten zijn en het ondenkbaar is dat de sensoren op het moment suprême dienst weigeren. Een samenvatting van de elementen van een systeem:

  • Het soort systeem: je kunt gemakkelijk een basispakket kopen bij een doe-het-zelf zaak en als je niet voor de goedkoopste optie kiest dan kan deze prima zijn van kwaliteit. Dit bestaat meestal uit een bedieningspaneel en een aantal draadloze componenten die je zelf installeert en plaatst. De andere optie is het inschakelen van een specialist en een professioneel systeem te laten plaatsen. Dit is uiteraard duurder, maar wel precies zo samengesteld dat jouw woning optimaal is beveiligd.
  • De aansluiting: een andere keuze die je hebt is tussen een draadloos, een bekabeld of een hybride systeem. Deze kosten zijn in principe ongeveer hetzelfde, maar een bekabeld- of hybride systeem kun je het beste laten installeren. Daar komen dan dus extra montagekosten bij. Deze alarmsystemen moeten namelijk worden aangesloten op je elektriciteitsnetwerk wat betekent dat er draden moeten worden doorgetrokken en muren moeten worden opengebroken. Als resultaat heb je wel een stabiel en permanent alarmsysteem waar je niets meer aan hoeft te veranderen. Een draadloos systeem werkt op batterijen en een wifi-verbinding dus die kun je zelf plaatsen. Hybride systemen zijn een combinatie van bekabelde- en draadloze componenten waarmee je dus zowel zekerheid als plaatsingsvrijheid krijgt.
  • Wel of geen alarmcentrale: een abonnement op een alarmcentrale is duur, maar dit geeft je wel de zekerheid dat er actie wordt ondernomen als jouw alarm afgaat. Dit is natuurlijk fijn als je thuis bent, maar ook als je op vakantie bent is er altijd iemand die op je woning en bezittingen past. Schakel jij het alarm niet tijdig uit, dan wordt er een hulpdienst naar je woning gestuurd om de situatie te bekijken. Dit kan het verschil betekenen tussen een geslaagde en mislukte overval.

De kosten voor de installatie

Uiteraard ben je er met die materiaalkosten nog niet. Alles moet immers ook nog geïnstalleerd worden, en die kosten kunnen ook al snel flink oplopen. Vaak is er specialistische kennis nodig om een alarmsysteem op een juiste wijze te installeren, waardoor de kosten hoger zijn dan je misschien in eerste instantie zou verwachten. Toch is het raadzaam om niet direct op de installatiekosten te besparen. Het installeren is immers ook erg belangrijk om een kwalitatief goed alarmsysteem op te zetten. Besparen op de kosten kan uiteraard op zichzelf geen kwaad, zolang het maar niet ten nadele komt aan de kwaliteit van de installatie. Zorg dus altijd voor kwalitatief goede installateurs.

bediening alarmsysteem

Enkele voorbeelden

Om je een idee te geven van wat jij zou moeten betalen voor jouw nieuwe alarmsysteem, kun je de onderstaande tabel raadplegen. Hierin worden enkele situaties geschetst die je met je eigen situatie kunt vergelijken. Uiteraard kun je het beste de exacte kosten achterhalen door goed marktonderzoek te doen en eventueel over te gaan op het aanvragen van offertes bij alarmbedrijven. Alleen op die manier kun je de beste prijs/kwaliteit verhouding vinden voor jouw specifieke wensen.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Basispakket alarmsysteem €300 Hybride alarmsysteem €750 Professioneel systeem €2000
2 extra sensoren €50 Extra raambeveiliging €200 Abonnement alarmcentrale
Brandmelder €20 Plaatsing €500  
Totaalprijs: €370 Totaalprijs: €1450 Totaalprijs: €2000 + €15 per maand

 

Offertes voor alarmsystemene ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs