Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmwijzer.nl Onafhankelijk advies over alarmsystemen!
Alarmwijzer.nl

Aandachtspunten

In de meeste gevallen is het een goede zaak om je woning beter te willen beveiligen. De meest voor de hand liggende optie om dit te doen is door een alarmsysteem aan te schaffen. Er zijn een groot aantal soorten alarmsystemen op de markt en hiervoor lopen de kosten uiteen tussen €100 en €3000. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je op je veiligheid bezuinigt als je een alarmsysteem koopt, maar het is ook niet nodig om te veel te betalen. Neem daarom de volgende aandachtspunten goed in overweging en vind het alarmsysteem dat perfect aansluit bij je woning en wensen.

Zelf plaatsen is niet altijd de beste optie

Door voor een alarmsysteem te kiezen die je zelf kunt plaatsen bespaar je een flink bedrag. In de meeste gevallen zijn de arbeidskosten gemakkelijk een derde deel van de totaalprijs. Toch is dit niet altijd de beste optie. Door een specialist in te schakelen kun je iemand met een professionele achtergrond naar de veiligheid van je woning laten kijken en daarmee krijg je ook eerlijke antwoorden. Deze persoon zal precies kunnen zien waar de zwakke plekken liggen, welke componenten je waar nodig hebt en kan dus het alarmsysteem volledig toepassen op jouw woning. Als je kiest voor een permanent en kwalitatief systeem dan is het geen weggegooid geld om een professional in te schakelen en er zorg voor te dragen dat de installatie in één keer goed gebeurd.

ip-camera bedienen

Het soort systeem

Je hebt de keuze uit een aantal soorten systemen die je zelf kunt installeren of kunt laten installeren. Dit zijn draadloze systemen, bekabelde systemen en hybride systemen. De prijs voor de systemen en de onderdelen zelf verschilt niet veel en ligt tussen de €750 en €1200 voor een basisversie. Het systeem dat je uiteindelijk kiest is afhankelijk van jouw wensen.

  • Draadloos: een draadloos systeem heeft als voordeel dat je deze gemakkelijk zelf installeert en dat je de componenten kunt verplaatsen mocht je situatie binnenshuis veranderen. Je bent dan wel afhankelijk van werkende batterijen.
  • Bekabeld: een bekabeld systeem wordt direct aangesloten op je elektriciteitsnetwerk waardoor het altijd van stroom wordt voorzien. In het geval van een storing nemen oplaadbare batterijen het over. Hiervoor kan het zijn dat je muur moet worden opengebroken of dat er kabels moeten worden doorgetrokken. Je schakelt hier dus het beste een elektricien voor in.
  • Hybride: een hybride systeem bestaat uit een stel vaste componenten die uit te breiden zijn met draadloze componenten. Dit geeft je toch nog enige vrijheid, maar ook de zekerheid van het elektriciteitsnetwerk.

Wel of geen alarmcentrale

Bij de meeste kwalitatieve systemen heb je de mogelijkheid een abonnement te nemen bij een alarmcentrale. Dit is geen verkeerde overweging, omdat je dan zeker weet dat er altijd iemand je woning in de gaten houdt. Je kunt gerust op vakantie en je kunt gerust slapen. Een abonnement bij een alarmcentrale kost je wel €15 per maand, wat op de lange termijn een flinke uitgave is. Voordat je hier klakkeloos op over gaat kun je je afvragen of dit voor jou wel nodig is. In een alleenstaande woning aan het einde van een doodlopende steeg is dit veel noodzakelijker dan in een appartement in een flatgebouw.

Hoe kies je een alarmbedrijf?

Bij het aanschaffen van een nieuw alarmsysteem moet je een aantal keuzes maken. Een hiervan is het bedrijf waarbij je deze koopt. Het is belangrijk dat je deze keuze goed maakt, want hier hangt veel van af. Zo geven zij je advies over welke componenten waar te plaatsen, zijn ze verantwoordelijk voor de kwaliteit van je alarmsysteem, regelen ze het jaarlijkse onderhoud en het abonnement bij de alarmcentrale en leg je dus eigenlijk je eigen veiligheid, de veiligheid van je gezin en je bezittingen in hun handen. De volgende criteria kun je gebruiken om het juiste alarmbedrijf te kiezen.

1. Kwaliteit

De kwaliteit van de producten die je gaat aanschaffen is vrij makkelijk te controleren door middel van keurmerken. Fabrikanten krijgen deze keurmerken alleen als ze aan verscheidene voorwaarden voldoen. Het belangrijkste keurmerk voor alarmsystemen is het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit is een score die de politie aan jouw woning geeft naar aanleiding van de veiligheidsmaatregelen die je hebt getroffen. Een alarmsysteem met dit keurmerk zal je beoordeling dus verbeteren, maar er zijn ook andere keurmerken die belangrijk zijn. Ook de kwaliteit van de alarmbedrijven kun je testen door te kijken naar certificeringen en een aansluiting bij een branchevereniging.

2. Nazorg

Bij de meeste alarmbedrijven bestel je een alarmsysteem en ga je een contract aan over de nazorg. Dit kan betekenen dat ze je de mogelijkheid geven je aan te sluiten bij een meldcentrale, maar ook dat ze jaarlijks langskomen om je alarmsysteem te testen. De garantieregeling is hierbij ook niet onbelangrijk. Laat je een alarmsysteem installeren dan betaal je dus niet alleen arbeidskosten en materialen, maar zal je ook naderhand kosten maken om ervoor te zorgen dat jouw alarmsysteem altijd werkt en zich in de beste staat verkeert.

3. Service

Wat zit er inbegrepen bij de prijs die je betaalt? Komt er een specialist langs voor een kennismakingsgesprek en om je woning te inspecteren? Zijn er alleen standaard alarmsystemen of kun je een systeem laten plaatsen die is samengesteld specifiek voor jouw woning. Wordt de installatie gedaan door de leverancier of moet je deze zelf inschakelen? Kun je je alarmsysteem later uitbreiden? Dit zijn allemaal vragen waarvan de antwoorden direct invloed hebben op de prijs, maar ook op de kwaliteit van service die jij hiervoor terugkrijgt.

4. De prijs

De prijs is natuurlijk niet onbelangrijk, maar in het geval van het plaatsen van een alarmsysteem staat deze vaak niet bovenaan. Heb je de beslissing eenmaal genomen dat je je woning wilt gaan beveiligen, dan wil je natuurlijk de veiligheid niet op het spel zetten door voor een budget optie te kiezen. Aan de andere kant is elke extra beveiliging natuurlijk mooi meegenomen en een potentiële levensredder. Het belangrijkste is dat je de beste prijs/kwaliteit verhouding ontvangt van de leverancier. Het is niet erg om meer te betalen, zolang de service, kwaliteit en de nazorg dit maar reflecteren. Daarom is het ook in het geval van alarmsystemen altijd een goed idee om grondig marktonderzoek te doen, om jouw opties tegen elkaar af te wegen en om er zo zorg voor te dragen dat je niet te veel betaalt.

 

Offertes voor alarmsystemene ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs